Get Adobe Flash player

Padurea Comorova
Istorie si Simbolistica

La 1938 prof.dr.ing. Marin Dracea, cel mai prestigios inginer silvic român din toate timpurile, considerat de mulţi a fi intemeietorul silviculturii moderne româneşti, înfiinţa în Pădurea Comorova , Staţiunea Silvică Experimentală Dobrogea.

Obiectivul principal al acestei staţiuni era stabilirea tehnicii perdelelor de protecţie dar şi refacerea şi ameliorarea pădurilor Dobrogei. Cu timpul, aceastâ staţiune de cercetari a devenit centrul de proiectare şi dezvoltare experimentală a unui întreg sistem de perdele forestiere de protecţie pe terenurile întregii zone Dobrogene de atunci, inclusiv Dobrogea de Sud (Cadrilaterul).

Între 1938-1971 pădurea intră în portofoliul Administratiei Silvice De Stat din acea perioadă, fie în sectorul productiv, fie în cel de cercetare prin Institutul de Cercetari Silvice.Activitatea staţiunii experimentale nu a trecut neobservată, chiar si acum, pădurea Comorova adăposteşte numeroase specii indigene, ca stejarul, teiul, pinul, mesteacănul, dar şi o sumedenie de arbori exotici, cedri, chiparoşi.


Cel mai bine reprezentant este ienupărul de Virginia – Juniperus virginiana – o specie adusă din SUA care s-a naturalizat foarte bine aici, fiind folosită cu succes în acţiunile de împădurire derulate înainte de 1989.

Citeste mai mult:

  • Flora
  • Fauna